Kipu-, säteily- ja puutumisoireissa tutkitaan kaula- ja rintarangan sekä hartioiden toiminta, jonka jälkeen valitaan oikea hoito. Yläraajojen kiputilat ja voimattomuuden syyt voivat olla hyvin monimuotoiset. Ilman tarkkaa diagnoosia todellinen aiheuttaja voi jäädä selvittämättä.

Oireiden pääsyyllinen ei välttämättä ole siellä missä kipu tuntuu. Tenniskyynärpää voi tulla voimailijallekin eikä hermojen kiristelyltäkään välttämättä selvitä.

Olkapää on muutakin kuin kiertäjäkalvosinta

Tyypillisestihän olkapään oireilu on rotatorkaffia ja limapussia. No onhan se niitäkin, mutta ilman suoraa vammaa taustalla on usein monikerroksisempi ongelma. Olkapään toimintaan vaikuttavat lapaluu, rintaranka ja kaularanka. Siis liikkuvuuden ja hallinnan näkökulmasta.

Kipu olkapään alueella voi olla seurausta suoraan niveleen kohdistuneesta liiallisesta rasituksesta…niukasti liikkuvien lapaluun, rintarangan ja kaularangan seurauksena. Kipuilu voi olla lähtöisin myös muualta. Jos käden nosto helpottaa oireilua voi todellinen syy olla kaularangassa ja hermon puristumisessa.

Tenniskyynärpää voi tulla golfistakin

Sama hermo kuin olkapäävaivassakin voi heijastella myös tenniskyynärpää vaivan omaisesti. Tavallisimmin oire ilmenee kuitenkin puristaessa ja kannatellessa esineitä kuten kahvipannua.

Varsinainen tenniskyynärpää syntyy kun ranteen ojentajat rasittuvat yli kudoksen sietokyvyn. Ranteen ojentajien tehtävänä on tehdä staattista työtä sormia koukistaessa- muuten ranteemme menisi koukkuun aina sormia koukistaessa. Esimerkiksi koneella kirjoittaessa.

Niin, golfarillekin voi tulla tenniskyynärpää kun lyönnit osuvat tarpeeksi monta kertaa turpeeseen.

Lääketieteelliset diagnoosikoodit edellä kuvailluissa ongelmissa eivät kerro mitään ongelman syy-oire seurauksesta, syntymekanismista eivätkä juurisyystä. Todellisen syyhyn voi päästä kiinni vain tarttumalla kiinni potilaaseen, kyselemällä ja tekemällä loogisia neuro-anatomisia päätelmiä.